NKF magasin i Aftenposten

Kommunesamarbeid sikrer fremtidens avløpsrensing

Et nytt renseanlegg i Nordbykollen i Drammen skal sikre kapasitet og miljøvennlig rensing i årene som kommer.

I takt med befolkningsvekst og skjerpede krav til avløpsrensing fra både EU og miljødirektoratet, står mange kommuner overfor store investeringer i infrastruktur de neste årene. For Asker, Drammen og Lier har løsningen vært samarbeid. Det nye renseanlegget i Nordbykollen vil samle avløpshåndteringen fra tre kommuner og sikre at kravene til rensing oppfylles.
   – Da vi startet å utrede et nytt renseanlegg i Asker så vi raskt at det var flere kommuner som gjorde det samme. Vi tenkte «her er det 3 kommuner som skal bygge hvert sitt anlegg, vil det ikke være mer lønnsomt å bygge et felles?», forteller Ragnar Sand Fuglum, direktør for samfunnstjenester i Asker, og medlem av styringsgruppen for prosjektet.
   Lier, Asker og Drammen gjennomførte i 2021 og 2022 en konseptvalgutredning (KVU) der mange alternative konsepter ble vurdert. KVUen konkluderte med at det mest optimale konseptet både økonomisk og teknisk var å bygge et felles nytt renseanlegg for Drammensfjorden i Nordbykollen.

Dårlig kapasitet og kvalitet
Flere av de eksisterende renseanleggene rundt Drammensfjorden har ikke mer kapasitet ogmøter ikke de nye kravene om nitrogenrensing. Dette har vært en utfordring for flere utbyggingsprosjekter, og det påvirker spesielt Lier negativt. Lier har fått byggestopp i hele kommunen som følge av manglende rensekapasitet. Det er også flere tettsteder i Asker som har hatt byggestopp i flere år av samme årsak.
   Anne Sofie Nilsen fra Drammen Kommune er prosjektleder for det nye renseanlegget. Hun forteller at en felles løsning var nødvendig for å møte både dagens og framtidige krav.
   – Drammen har i dag fire renseanlegg, men bare anlegget på Solumstrand og Muusøya tilfredsstiller dagens rensekrav. Ingen av anleggene har nitrogenfjerning, og flere begynner å bli utdaterte. Derfor var det avgjørende å samle rensingen på ett moderne anlegg på Nordbykollen, forklarer Nilsen.
   Nitrogenforurensning er en av de største utfordringene for Oslo- og Drammensfjorden, og strenge krav til rensing har gjort det nødvendig å investere i teknologi som kan redusere utslippene betydelig. Det nye anlegget på Nordbykollen vil bidra til et betydelig løft for vannkvaliteten i fjorden.

Samarbeid sparer innbyggerne
Et viktig aspekt ved prosjektet har vært finansieringen. Å bygge et nytt renseanlegg er en kostbar investering, men ved å samarbeide har kommunene kunnet dele på utgiftene.
   – Ved å gå sammen om et felles anlegg reduserer vi kostnadene for hver enkelt kommune, og da sparer vi også innbyggernes penger. Samtidig får vi et mer robust anlegg med bedre kapasitet enn om hver kommune skulle bygget sitt eget, sier Fuglum.
   I tillegg til de økonomiske fordelene har samarbeidet også bidratt til kunnskapsdeling og bedre planlegging. Kommunene har delt erfaringer fra tidligere prosjekter, noe som har bidratt til å utvikle en optimal løsning for regionen.
   Investeringskostnadene er fordelt mellom kommunene etter hvor mye hver kommune måtte investert dersom kommunene hadde bygd hvert sitt anlegg.  Drammen står for 62% av prosjektet, Lier for 31%, og Asker står for 7%.
   – Fordelingen av driftskostnader skal gjenspeile hvor mye avløpsvann hver kommune sender til anlegget. Asker har en liten andel fordi mesteparten av avløpet allerede går til VEAS, mens Lier kobler hele kommunen til Nordbykollen. Drammen tar den største andelen fordi de avvikler flere eksisterende anlegg, sier Fuglum.

Et renere fjordmiljø
I tillegg til å fjerne mer nitrogen fra avløpsvannet enn før, vil det nye renseanlegget også bidra til bedre sirkulasjon i fjorden. Et av de store problemene i fjorden er nemlig mangel på oksygen nede på havbunden.
   – De anbefaler et utslipp på 80 meters dyp i Drammensfjorden. Med et utslipp på den dybden vil bidra til å bedre sirkulasjonen i Drammensfjorden og redusere området som er oksygenfritt, forteller Nilsen.
   I følge en undersøkelse som er gjort av NIVA (Norsk institutt for vannforskning), er mangelen på oksygen så stor at man ikke en gang måler hva som skjer på bunn fordi det ikke er noe liv der. Mer oksygenrikt vann er spesielt bra for reker. Slik tilstanden er i dag er det ikke mulig for dem å leve i Drammensfjorden.
   Det nye renseanlegget vil gi bedre levevilkår for fisk og andre marine arter, samtidig som det skaper renere bade- og rekreasjonsområder for innbyggerne ved at utslipp fra dagens renseanlegg til Drammenselva og Drammensfjorden blir borte.

Hva med VEAS og Tofte?
Mange har sikkert fått med seg at VEAS ser på muligheten for å bygge et nytt renseanlegg for hele Oslofjorden. De ser på et anlegg som skal kunne ta imot avløpsvann helt fra Moss i sør-vest, til Oslo og Drammen i nord, og Tønsberg i sør-øst.
   Et renseanlegg som samler utslippene fra alle kommunene rundt Oslofjorden vil ha mange fordeler, men også mange utfordringer. Slik det er i dag er det største hinderet rensekravene fra statsforvalteren. Flere kommuner har fått krav om nitrogenfjerning fra allerede 2027. Et slikt stort regionalt anlegg vil kreve at staten kommer på banen og utsetter fristene for disse kommunene.
   Sånn som situasjonen er i dag vil samarbeidet mellom Asker, Drammen, og Lier fortsette etter planen. Anlegget skal stå klart i 2030. 

Slik ser det ut inne på Solumstrand renseanlegg ved Åskollen.
Foto: Drammen Kommune 

Ragnar Sand Fuglum, direktør for samfunns-tjenester i Asker. Foto: Torbjørn Tandberg

 

Transportsystemet med overføringslednigner og pumpestasjoner som skal etableres for overføring av avløpsvannet fra de 5 renseanleggene som skal legges ned. Ill. Drammen Kommune

LES MER

Redaksjonelle artikler fra magasinet

Er kommunen din klar for flom?

Er kommunen din klar for flom?

Når flom truer Aurland, er kommunen klar. Med erfaringer fra tidligere katastrofer har de tatt grep for å beskytte innbyggere og infrastruktur. Vi vet at vi ikke kan hindre naturkreftene, men vi kan være best mulig forberedt, sier Tor Mikkel Tokvam, varabrannsjef i i...

En sosial bydel for fremtiden

En sosial bydel for fremtiden

I Skien vokser Tømmerkaia frem som en ny og sosial bydel med et levende bomiljø. Gjennom en kombinasjon av utleieboliger, omsorgsboliger og sosiale møteplasser, skapes et trygt og inkluderende nabolag hvor folk kan bo og trives.Tømmerkaia-prosjektet er ikke bare en...

Kan data gjøre deg til en energi-fanger og ikke en energityv?

Kan data gjøre deg til en energi-fanger og ikke en energityv?

Kommunale bygg og veger er infrastrukturen vi bygger Norge på, men vi bruker for mye energi i den daglige driften. Nå får du data om hvor mye energi du bruker hver dag som bygg- og vegbruker.  Kan kunnskapen bidra til at du endrer dine vaner og blir en...

Bedre beslutninger med digitale data

Bedre beslutninger med digitale data

Politikerens nye verktøy:Norske kommuner står overfor stadig mer komplekse utfordringer. Med strammere økonomi og økende krav til effektivisering, er det avgjørende med verktøy som gir innsikt og oversikt. Politikerdashbord.no er et slikt hjelpemiddel.Norske kommuner...

Fra energisluk til fremtidens bygg

Fra energisluk til fremtidens bygg

Halden Helsehus har blitt transformert fra et 40 år gammelt sykehjem, til et nytt og moderne helsehus. Med moderne løsninger og energibrønner er energiforbruket halvert og bygget rustet for fremtiden.Halden helsehus har en lang historie som en viktig institusjon i...

Med humor på vaskevogna

Med humor på vaskevogna

Et kjent problem på alle ungdomsskoler er rotete toaletter. Ungdommen griser og roter, men i Time Kommune har de funnet en helt unik løsning. Slik fikk renholderne i Time Kommune ungdom til å tenke seg om før de griset til skoletoalettene.    Det er ingen hemmelighet...

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

LES MER

Artikkelannonse fra magasinet

Behov for bærekraftige rørløsninger

Behov for bærekraftige rørløsninger

Sikring av Norges vann-forsyning:Norske kommuner står overfor en stor utfordring: en aldrende vann- og avløpsinfrastruktur som i økende grad svikter. Mange ledningsnett ble bygget for flere tiår siden og nærmer seg slutten av sin levetid. Resultatet er hyppige...

Hvordan Airthings hjelper Norge med å puste bedre

Hvordan Airthings hjelper Norge med å puste bedre

Tenker du ofte på luften du puster inn på jobben, eller kanskje på luftkvaliteten på skolen til barna dine? Sannsynligvis ikke. Vi vet at frisk luft har positiv effekt på humør og fokus, men vi tenker sjelden over innendørs luftkvalitet, til tross for at vi tilbringer...

Smarte beslutninger for fremtidens kommuner

Smarte beslutninger for fremtidens kommuner

AIoT:Norske kommuner står overfor økende krav til effektiv ressursbruk og bærekraftige løsninger. Sikri har utviklet AIoT-plattformen, en innovativ løsning som samler inn, analyserer og sammenstiller data fra ulike kilder og kombinerer kunstig intelligens (AI) med...